joi, 24 ianuarie 2008

Mihai Eminescu sărbătorit la Veneţia

În inima Veneţiei, la Palazzo Correr, versurile lui Mihai Eminescu s-au făcut din nou auzite. Annamaria Gabriella Molcsan, Cristian Alexandru Damian şi Marius Cornea, bursieri "Nicolae Iorga" ai Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, au susţinut la 15 ianuarie (în ziua în care s-au împlinit 158 ani de la naşterea poetului) un curs, urmat de un seminar special, având ca temă poezia şi proza lui Mihai Eminescu. Cursul se înscrie în cadrul unor iniţiative cu totul fireşti, căci încă din 2002, în urma convenţiei încheiate cu Universitatea ca’ Foscari din Veneţia, la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică se predau cursuri de limbă, literatură şi cultură română. Adresate studenţilor care doresc să cunoască România sau celor care au ales limba română ca a doua limbă de studiu, prelegerile au stârnit pănă acum entuziasmul a nu mai puţin de 15 studenţi.
Printre temele cursurilor se numără atât însuşirea lexicului şi a principalelor noţiuni de gramatică, o succintă şi atractivă introducere în istoria şi cultura română, dar şi o explorare a universului prozei şi poeziei româneşti, din care, evident, opera lui Mihai Eminescu nu putea fi omisă. Ineditul acestor cursuri îl reprezintă studierea în limba română a unor scurte fragmente din operele marilor prozatori precum Mircea Eliade, Liviu Rebreanu sau Marin Sorescu.
Academia Română a venit în ajutorul tinerilor studenţi vorbitori de limba română şi a pus la dispoziţia Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică volumele 8-14 din ediţia academică, curprinzând manuscrisele facsimilate ale lui Eminescu. Accesul la aceste documente nu va fi rezervat strict studenţilor, ci vor putea fi "cercetate” de către orice persoană doritoare de a se iniţia în universul eminescian. Monica Joiţa, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică a afirmat că această donaţie reprezintă un prim pas către împlinirea uneia dintre dorinţele lui Nicolae Iorga: editarea integralei Eminescu.
Trebuie menţionat că Nicolae Iorga este cel care a inaugurat, în 1930, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică. De-a lungul timpului, "Casa Română" (aşa cum s-au obişnuit românii să numească Institutul Cultural) avea să găzduiască studenţi, cercetători şi oameni de cultură. "Ai noştri vor veni, vor sta în aceste încăperi pline de amintiri, vor contempla de la ferestrele largi întinderea roşie a acoperişurilor şi întinsele orizonturi. Vor coborî apoi pe cele mai frumoase străzi din lume şi vor rămâne ore îndelungi în faţa pietrelor în care e întruchipat Dumnezeul frumuseţii eterne. Iar când vor reveni în patrie, ceva din Veneţia îi va însoţi"- declara Nicolae Iorga în discursul de inaugurare. Astăzi, studenţii din Veneţia vor purta în sufletele lor un crâmpei din România şi poezia lui Eminescu.


Articol de Simona Chiriac,
In Jurnalul Naţional, online, 16 ianuarie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu