duminică, 25 noiembrie 2007

Calatorie prin Venetia culinara

Gondola este ambarcatiunea venetiana prin excelenta! Etimologia cuvantului nu se cunoaste. Se stie insa ca regulile ei de constructie – ca si culoarea neagra, arareori impodobita cu decoratii aurite – erau impuse in cetatea dogilor prin lege. Se zice ca un doge ar fi luat aceasta hotarare pentru a descuraja tendinta nobililor patricieni de a-si etala abuziv luxul. Astazi, acoperite cu valtrapuri de catifea rosie, ii leagana pe turistii veniti la Carnaval intr-o plimbare de o jumatate de ceas pe Canale Grande. Pe vremuri, intalneai in cetate si alte tipuri de ambarcatiuni: "pupparin" – eleganta barca avand pupa mare, cu care nobilii ieseau in larg; "mascareta" – cu care erau aduse la palazzo, in miez de noapte, curtezane cu chipul mascat; "caorlina" – folosita de gradinarii din insule pentru a aproviziona pietele Venetiei; "gondolita" – construita special pentru "regata istorica", in 1825; "balotina" – cu patru sau sase vasle, dedicata partidelor de vanatoare in laguna; "sandolo" – ambarcatiunea pescarilor si a micilor negutatori; sau "dodesona", cea cu care se deschide parada. Parada "Regatei istorice", care, din 1315, de cand a fost infiintata de dogele Giovanni Soranzo, se tine an de an, la Venetia, in luna septembrie. Chiar daca pare sa mai fie multa vreme pana atunci, as vrea sa va invit sa ne dam din nou intalnire, la Venetia, in septembrie. Provocandu-va sa bem impreuna, atunci, un pahar cu "ombra" si sa gustam "fegato alla venexiana", fel de mancare traditional din cetatea lagunara. Se prepara din ficat de vitel, taiat in fasii subtiri, dat prin faina si tras in ulei de masline, peste care se toarna un sos preparat din ceapa calita in ulei de masline si putin otet. Se adauga apa, se condimenteaza si se lasa la fiert impreuna 10-15 minute. Si… sa nu uitam de polenta!

In Jurnalul de bucatarie (Jurnalul National), 7 martie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu