duminică, 25 noiembrie 2007

La "ombra" Campanillei

La Venetia, cuvantul "ombra" este folosit pentru a indica un paharel de vin alb sau rosu, avand invariabil o suta de mililitri. Dupa traditie, acest cuvant are legatura cu "ombra" (umbra) Campanillei din Piazza San Marco.
Se spune ca venetienii obisnuiau – si nu doar in zilele Carnavalului – sa bea un paharel cu vin, care se vindea la un chiosc de lemn situat la baza Campanillei (deci… la umbra ei). Explicatia este destul de simplista, mai ales ca paharelul de vin de 100 ml inseamna pentru locuitorii Serenissimei "vinul baut intre mese", ceea ce se numeste in alte regiuni ale Italiei vin "fuori pasto". Se bea insotit de o gustare, care poate fi: oua fierte, scrumbii cu ardei, scrumbii sarate, branza fermentata, polenta taiata in romburi si prajita, servita impreuna cu diferite mezeluri sau pastrama uscata. "Ombra" este de obicei o bautura aperitiv, care inlocuieste "tariile" precum grappa, un rachiu obtinut din struguri.
Vin fiert si prosecco
Acest vin usor nu este singura licoare pe placul venetienilor. La "Festa di Salute", la 21 noiembrie, ca si in februarie, la Carnaval, se bea un paharel de vin fiert, care sa puna sangele in miscare, impreuna cu frittelle (gogosile "nationale" venetiene). Foarte apreciat este si un vin alb, spumos, provenit de pe colinele din Conegliano, provincia Treviso, despre care se spune ca ar fi un excelent "vin de conversatie". "Prosecco" este atat de renumit, incat a trecut deja o suta de ani de cand cuvantul a intrat in dictionar ca… substantiv comun.
Cocteil de Carnaval
Cea mai "tanara" bautura "carnavalesca" a cetatii lagunare este insa "Il cocktail di Venezia". Contine doua parti vin spumant si o parte suc de piersica si de fructe de padure (care ii dau o frumoasa culoarea roz-oranj). Pentru acest cocteil se foloseste o piersica suculenta, din varietatea "Maria Bianca". Se aleg cele mai frumoase si mai sanatoase fructe, care se lasa apoi sa se matureze la soare, pe o instalatie special creata, pentru a se obtine maximum de dulceata si de parfum. Sucul din pulpa de piersica, amestecat cu vin spumant, isi pastreaza pentru multa vreme gustul inegalabil.


In Jurnalul de bucatarie (Jurnalul National), 7 martie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu