duminică, 25 noiembrie 2007

O placa turnanta

Venetia a fost nu numai o mare putere medievala, ci si o placa turnanta pentru gastronomiile lumii. Intalnim aici influente grecesti (in special cretane, stiut fiind ca Serenissima controla mai multe insule grecesti din Mediterana), arabesti (combinatia dintre dulce si acru), turcesti (pana si porumbului, din care se prepara nelipsita "polenta", i se spune "granoturco", deoarece a fost adus prima data din Imperiul Otoman), austriece (s-a aflat o buna bucata de timp sub guvernarea Vienei), dar si frantuzesti sau englezesti. Din Extremul Orient, o data cu expeditia lui Marco Polo, vin condimentele cele mai variate, orezul si, dupa unii istorici, pana si taiteii (pastele). Acestea sunt insa influente tarzii. Din anul 568, de la formarea statului lagunar, venetienii si-au faurit propria gastronomie, bazata in special pe peste si fructe de mare si pe legumele cultivate pe insulele care o compun, intre care Erasmo este renumita.

In Jurnalul de bucatarie (Jurnalul National), 7 martie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu