La Veneţia, puţine sunt sărbătorile populare pe care turiştii să nu şi le adjudece. Vă imaginaţi Il Carnevale, Regata Storica, Il Redentore, La Sensa şi La Mostra fără asediul acestei clase multinaţionale de curioşi, care intră peste tot, filmând, fotografiind şi arătând cu degetul? Imposibil! De aceea, e ciudat că sărbătoarea Intrării Fecioarei Maria în Biserică şi-a păstrat autenticitatea din timpurile Serenissimei medievale.
Legenda
Tradiţia îi obligă, şi acum, pe veneţieni, ca, dis-de-dimineaţă, să se deplaseze cu barca, de pe un mal pe altul al lagunei, la Catedrala Santa Maria della Salute, lăcaş amintind de ciuma din 1631. Obiceiul mai cere ca, la “Salute”, în această zi, să se servească “La Castradina”, o supă pe bază de miel şi varză. Cele două ingrediente trimit la legenda care povesteşte că, înainte ca oraşul să intre în carantină, ultima navă sosită în port a transportat o încărcătură de carne de miel provenită din Dalmaţia. Acest “noroc” alimentar le-a permis veneţienilor să supravieţuiască până la eradicarea molimei şi ridicarea carantinei.
Astăzi există chiar o “Confrerie a castradinei”, fondată în 1997, şi care apără reţeta tradiţională a acestui preparat servit în toate familiile veneţiene în noaptea de 21 noiembrie. Castradina, o supă cu gust uşor de afumătură şi cu un aspect apropiat de ragut sau chiar de supă-cremă, poartă şi astăzi marca istoriei, fiind, în acelaşi timp, un simbol religios pentru veneţieni, la fel ca mielul pascal.
Ca în fiecare toamnă ce a urmat Anului Ciumei, la 21 noiembrie veneţienii au mâncat din nou din acest fel unic, la masa comună oferită la Catedrala Santa Maria della Salute, reamintindu-şi că nu e de glumă cu sănătatea (“salute”, în italiană). Pe vremuri, carnea care venea din Dalmaţia era sărată, afumată şi uscată. Provenea numai de la berbeci tineri, castraţi (de aici: Castradina). Conservele de carne, împreună cu legumele uscate, făina, varza sau dovleacul, permiteau înfruntarea perioadelor de carantină sau izolare. Cu timpul, Serenissima n-a mai importat carne de oaie (doar) din Răsărit. Dar, surprinzător, se întâlnesc, astăzi, variante ale Castradinei în Macedonia, în Turcia sau pe malul Mării Negre…
Castradina venexiana
Ingrediente: un kg de pastramă de berbecuţ (castrato salmistrato), un kg de varză, 50g unt, 100 g ceapă, sare, piper, cimbru.
Preparare: Procuraţi-vă mai întâi carne de berbecuţ, condimentată, sărată şi uscată (pastramă). Fierbeţi carnea, schimbând prima apă. După ce carnea a fiert, păstraţi zeama. Căliţi în unt ceapa tocată julienne, adăugaţi varza tăiată fideluţă, turnaţi deasupra zeama de carne şi lăsaţi să fiarbă până se înmoaie. Adăugaţi carnea, condimentaţi cu sare, piper şi cimbru şi lăsaţi să mai fiarbă împreună, până ce rezultă o supă foarte scăzută.
In Jurnalul de bucatarie (Jurnalul National), 5 decembrie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu