Până în ultima clipă a fost ţinut secret numele “îngerului” din acest an. Poate şi pentru că duminică, la prânz, în Piaţeta San Marco, zburând de pe Campanilla, a planat deasupra mulţimii un înger mai puţin obişnuit: “diabolicul” rapper de culoare, Coolio. Pe scena situată la baza coloanei Sfântului Marco, “îngerul brun” a fost primit în braţe de soţia dogelui, reprezentată anul acesta tot de o vedetă de culoare.
La deschiderea oficială a Carnavalului – amânată cu o zi, din pricina doliului citadin decretat sâmbătă de municipalitate – au participat aproximativ 90.000 de turişti. Asta după ce la 26 ianuarie oraşul a fost străbătut, în tăcere, de 42.000 de turişti, avertizaţi de autorităţi, încă de la debarcare, că evenimentele programate sâmbătă fuseseră anulate. Ei s-au putut bucura doar de cele câteva iniţiative distractive venite din partea unor hoteluri şi localuri (până şi celebrul cazinou veneţian, de istoria căruia este legat numele lui Casanova, a avut acoperită masa de slot).
“Zborul îngerului”, ca în fiecare an, a fost precedat de un “cortegiu istoric”, o paradă a costumelor de carnaval, dând viaţă principalelor personaje din istoria Veneţiei. Pentru prima dată, au făcut parte şi doi români, întruchipând un tânăr din Ardeal şi o mică prinţesă. Cortegiul, a cărui regie a fost încredinţată lui Bruno Tosi, a fost însoţit de o mulţime de măşti şi muzicanţi.
Animată deja de aceste evenimente, mulţimea din Piaţa San Marco a primit cu bucurie Cortegiul Mariilor (spectacol amânat din ziua precedentă). Purtate pe umeri de tineri robuşti, reprezentanţi ai breslei gondolieirilor, tinerele “Marii”, selecţionate de Juriul de onoare, au ajuns aici urmând traseul Via Garibaldi şi Riva dei Sette Martiri. Îmbrăcate în ţinute inspirate de reginele Europei, elegante, cu diademe pe frunte şi cu mişcări nobile, ele au fost primite de Madrina delle Marie, încarnată la această ediţie a festivalului carnavalesc de către încântătoarea actriţă Ornella Mutti. Frumoasele “Marii” vor fi reginele Carnavalului până la Marţea Grasă, când se intră în post.
Până noaptea târziu, au alternat apoi animaţiile, duelurile şi dansurile, culminând cu un spectacol de foc, susţinut de artişti pe catalige, membri ai grupului “Voci Medievale”. Acrobaţiile au continuat, după ora 21:00, cu un spectacol complex, intitulat “Tesoro”: ritmuri şi muzici cubaneze, pantomimă, circ, Robinson Crusoe, Moby Dick şi... Odiseea.
In Jurnalul Naţional, online, 28 ianuarie 2008
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu