Incepand de alaltaieri, 9 februarie, timp de 11 zile, cu si fara masca, Venetia da frau liber bucuriei de a trai. Obiceiul dateaza din secolul al XI-lea.
Venetia, pe care o cunoastem doar din ilustratele cu gondole, se ofera dinspre mare si nu ingaduie a fi strabatuta decat cu piciorul. Aici, o lume in miscare tulbura, de Carnaval, linistea capodoperelor. Costumati in "tabarro", "bauta" sau "moratta", purtand o "mutta" (masca tinuta cu dintii) alba sau tricorn negru, oamenii redescopera la Venetia ca tot ce nu e interzis e permis. Excentricitatile devin scuzabile in acest joc de a fi, sub masca, altcineva, fara bariere sociale si conventii. Masca spune mai mult decat fata, dar te poti indragosti ori de una, ori de alta, ca seducatorul venetian Casanova. De Sf. Valentin, cu 200 de euro, alegi sa dansezi la balul mascat dintr-un palazzo ori sa comprimi secolele, calcandu-te astfel pe picioare la muzee. Azi, in Piazzetta San Marco se consuma momentul de varf al zilei. E "Zborul Ingerului", magie acrobatica obligatoriu de vazut, ca si parada mastilor, teatrul de strada, concertul african, concursul gastronomic…
Ca sa descoperi sufletul Venetiei, trebuie insa, mai intai, sa te ratacesti pe strazile ei. Sa-i privesti simbolurile: Leul, cel mai important; apoi, ingerii pictati ori sculptati in cele mai surprinzatoare locuri. Lor le urmeaza ingerii pazitori ai Serenissimei, intangibili pentru spiritul cartezian.
In Jurnalul National, 11 februarie 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu